22 Ara 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

HAYATIN ve YAŞAMIN GAYESİ

DİN BİLGİLERİ
Typography

İnsanın var oluş sorgulaması, " Ben kimim?" , " Niçin yaratıldım?" , " Yaratanım benden ne istiyor?" gibi tarihin en eski sorularıyla başlar. Bu soruları tek bir soruda toplamak gerekirse o soru; " Hayatımın gayesi ne?" , " Yaşamımın gayesi ne?" olurdu elbette. Bu soruyu hayatının farklı dönemlerinde kendi kendine sormayan insan yok gibidir. Bu sorunun cevabını bulmak için kutsal kitabımız Kurân'ı Kerîm'e yöneldiğimizde ilk olarak; "Hani Rabbin meleklere, 'Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım' demişti (Bakara Suresi 30. Ayet) ayetiyle, ilk insan olan Hz. Adem'in şahsında insanoğluna yani bize, hepimize " hilafet yani; halifelik misyonu" yüklendiğini öğreniyoruz.

 

İnsanın Hilafet ( Halifelik ) Misyonu 

İnsanoğlunun "halife" olarak yaratılması ne anlama gelmektedir? Ayette sözü edilen halifeliğin, siyasi hilafetle bir ilgisi bulunmamaktadır tabi ki. Bu sorumuzun cevabını da yine kutsal kitabımız Kurân'ı Kerîm'de buluyoruz. İnsanoğlunun arzdan / yerden (yani, topraktan) var edildiği ve yine orayı (yeryüzünü) imar etmekle sorumlu kılındığı  (Hud Suresi 61. Ayet) gerçeğiyle karşı karşıya kalıyoruz. Üzerinde doğup yaşadığımız yeryüzü bütün insanlık olarak ortak dünyamız olduğu gibi; bedenlerimiz yani; gönül dünyamız da bireysel dünyamızdır. Her insan önce kendi gönül dünyasının halifesi olmakla sorumludur yani; kendi gönül dünyasını güzelleştirmekle, îmar etmekle sorumludur. Kendi kalbimizi ve gönlümüzü nefsin heva ve arzularından arındırıp, nefsânî ve şeytânî duyguların baskın olmasından kurtarıp; iman, sevgi ve merhametle îmar etmedikçe; yeryüzünün imarına gerçek anlamda katkıda bulunabilmemiz zordur. Çünkü dünyanın daha güzel, daha yaşanılır bir dünya olabilmesi ancak insanın kaliteli bir insan olmasıyla mümkündür. Dünyayı imar etmek ve güzelleştirmek; muhteşem yollar, köprüler ve gökdelenler yapmakla değil, gönül yapmakla, gönülleri îmar etmekle mümkün olur. Tıpkı insan gibi yeryüzü de sevgiyle, merhametle ve iyilikle îmar edilir. Bugün yeryüzünde ki ekolojik denge bozukluklarının, çölleşmenin sebebi, yüreklerde ki çoraklık ve çölleşmedir desek yanlış olmaz. Aslında herbirimiz bu îmarı gerçekleştirebilecek imkan ve donanımda yaratıldık. Bize düşen, Rabbimizin lutfettiği bu nimetleri kullanarak, emanet olarak verdiklerininin kıymetini bilerek O'nun mülkünde, O'nun irade ve rızasına uygun bir hayatı sürdürebilmenin çabası içinde olmaktır. Unutulmamalıdır ki, insana Rabbi tarafından verilen " halife " özelliği, kulluk makamının unvanıdır. 

 

Kulluk makamından ne anlamlıdır?

İnsan başta olmak üzere yaratılmış her varlık yaratanın kuludur. Yaratılmış olmak aynı zamanda kul olmak anlamına gelmektedir. Bu anlamda bütün yaratılmış olanlar kuldur. Oysa insanın, " sadece Allah'a kulluk etmek " amacıyla yaratılmış olması ( Zariyat Suresi 56. Ayet ) kendi seçimiyle kulluk yapmaya yönelmesini, irâdî olarak Rabbine boyun eğmesini, bunun dışında bir seçenek tanımamasını ifâde etmektedir. Kulluk, tanımakla başlar. Rabbimiz Allah, hem indirdiği kitap ( Kurân'ı Kerîm ) ve hem de eşsiz olarak yarattığı evren ile bize kendini tanıtmaktadır. Hatta Allah, varlığının en büyük delillerini, mucizelerini bize, bizzat kendi üzerimizde göstermektedir ( Fussilet Suresi 53. Ayet ). Allah'ı, isimleri, yaptığı işleri ve özellikleriyle tanıyıp bildikçe, insanın hayret ve sevgisi artmakta; hayreti hayranlığa, sevgisi itaat ve ibadete dönüşmektedir. Tabi ki, Allah'a iman, itaat, ibadet ve sevgiyle yaşanılan bir hayatla; Allah'ı inkar ve isyanla yaşanılan hayat asla bir değildir. 

Allah'a yakın, bilge bir kişi torunlarına şöyle bir nasihatte bulunmuş:" Evlatlarım, öyle bir hayat yaşayın ki; Allah'ın sizi yarattığına değsin." Bu, gerçekten çok güzel ve manidar bir nasihat, öyle değil mi? 

Hayatımızın gayesinin bilincinde olmak, yaratılma amacımıza uygun bir yaşam sürdürerek Rabbimize dönüşümüzü tamamlayabilmek duasıyla...

 

Ali İhsan ÖTKEN 

DITIB Freiburg Mevlâna Camii Din Görevlisi 

BİR AZİM VE BAŞARI HİKAYESİ: HAYRİ GÜNEŞ VE MÜYESE

Terör örgütü yandaşları Almanya'da Türk derneği ve

'Şehir hayatı ve gurbet bizi çok yordu'

Fortuna Düsseldorf Kenan Karaman ve Kaan Ayhan ile

Almanya ve Türkiye yapay zekada buluşacak