22 Ara 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın Tarihçesi

TÜRKİYE
Typography

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından tüm dünya çocuklarına armağan edilmiştir. Bu bayram, aslında üç bayramın birleşmesiyle ortaya çıktı. Önce, TBMM’nin birinci yıl dönümü “23 Nisan Millî Bayramı” olarak kutlandı. Öte yandan “Milli Hakimiyet Bayramı” önce saltanatın kaldırılış tarihi olan 1 Kasımda, daha sonra ise 23 Nisan’da kutlanmaya başlandı. Daha sonra, Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu, 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşında yetim ve öksüz kalan çocukları sevindirmek için bir bahar şenliği düzenledi. Böylece 1927’de Atatürk’ün himayesinde kutlanan ilk “Çocuk Bayramı”, ayrı ayrı kutlanan “Milli Hakimiyet Bayramı” ve TBMM’nin açılış yıl dönümü bayramları birleştirildi.

Bu günde, hem egemenliğin padişahtan alınıp halka verilmesi, hem de ülkenin ve dünyanın geleceği olan çocuklar kutlanır. UNESCO'nun 1979'u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatılıp, kutlamalar uluslararası düzeye taşınmıştır. Günümüzde bayrama birçok ülkeden çocuklar katılıp, çeşitli gösteriler hazırlanmakta ve okullarda törenler, etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca 1933'te Atatürk'le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir.

Mustafa Kemal Atatürk, ulusal egemenliği armağan ettiği çocuklara şöyle seslenmiştir: “Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz.” Bu bağlamda Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı her sene çoşkuyla tüm yurtta kutlanır.

BİR AZİM VE BAŞARI HİKAYESİ: HAYRİ GÜNEŞ VE MÜYESE

Terör örgütü yandaşları Almanya'da Türk derneği ve

'Şehir hayatı ve gurbet bizi çok yordu'

Fortuna Düsseldorf Kenan Karaman ve Kaan Ayhan ile

Almanya ve Türkiye yapay zekada buluşacak