Vazgeçilmez Lezzet: Türk Kahvesi
Türk kültürü için çay ne kadar önemliyse kahve de o kadar başımızın tacıdır. Bu yazımızda sizin için kahvenin tarihi, dünyaya yayılması ve Türk kahvesiyle ilgili ilginç bilgileri derledik. Haydi, bir fincan kahvenizi pişirin ve yazımızı okuyun!
Şöyle güzel, köpüklü bir kahve içmek yaz-kış demeden hemen hepimizin günlük ritüelinde yer alan bir alışkanlıktır. Bir atasözümüzün de dediği gibi “Bir fincan kahvenin 40 yıl hatrı vardır.” Yani karşılıklı kahve içip sohbet eden kişiler 40 yıllık özlemi giderecek kadar derin muhabbetler eder.
Türk Kahvesindeki “Türk”
Türk kahvesine Türk kahvesi denmesinin sebebi kahvenin bu topraklarda bulunmuş olması değil; Türklerin kendilerine has bir pişirme şekli keşfetmiş olmalarıdır. Kahve, Türk topraklarına 1517 yılında Yemen’de vali olan Özdemir Paşa tarafından getirilmiştir. İlk bulunduğu zamanlar kahve meyvesinin kaynatılması şeklinde tüketilen bu içecek daha sonraları kahve çekirdeklerinin kavrulup, öğütülerek pişirilmesi suretiyle yapılmaya başlanmıştır. En lezzetli Türk kahvesi kahve çekirdeklerinin taze ve ince öğütülmüş haliyle, kömür ateşinde, bakır cezvede yavaş yavaş pişirilenidir. Kendine özel tadı, özellikle köpüğü, kokusu ve sunumu ile özgünleşmiş, gelenek haline gelmiştir. Dünyada telvesi ile sunulan tek kahve çeşididir.
Türk Kahvesinin Avrupa’ya Yolculuğu
Kahve ilk olarak İstanbul’un Tahtakale semtinde açılan kahvehane ile tüm şehre yayılmıştır. Sonrasında hızla tüm ülkeye yayılmış çok yaygın tüketilir hale gelmiştir. Saray mutfağına bile giren kahve, özenle pişirilip yabancı elçilere ve önemli misafirlere ikram edilirmiş. Bu şekilde Türk Kahvesi bugünkü içtiğimiz hali ile dünyaya yayılmıştır.
Kelime Kökeni
Adı Arapça bir kelime olan “qahwah”dan türetilmiştir. Türk kültüründe kahve, kahvaltı öğününe ismini vermiştir. Kelimenin tam anlamı “kahve altı” demektir. Yani bir öğün olarak kahvaltı, “kahve içilmeden önce yenilen yemek” manasına gelir.
İyi Kahveyi Anlamak
Güzel pişmiş bir kahveyi öncelikle kokusundan anlarız. Daha sonra kahvenin köpük dediğimiz kaymak kısmına bakmak gerekir. Bu kısım yumuşak ve kadifemsi bir dokudadır ve kahvenin uzun süre sıcak kalmasını sağlar. Ayrıca kahvedeki kahve/su oranı da çok önemlidir.
Su ve Lokum
Genelde kahvenin yanında bir bardak su ve lokum ikram edilir. Aslında suyun bir kısmı önce bir kısmı sonra içilmelidir; bunun sebebi ise önce içilen bir iki yudum su ile damağın temizlenip kahvenin tadının daha iyi alınmasıdır. Ardından veya beraberinde yenen lokum ise özellikle şekersiz kahvelerin acılığını kırmakta ve kahveye güzel bir yoldaş olmaktadır. Ne de olsa diğer bir atasözümüz de “tatlı yiyip tatlı konuşalım!” der. Kahveden sonra içilen bir yudum su ise damakta kalan telveyi temizlemek içindir.
Kız İsteme Merasimi
Kahve, Türk kültürünün o kadar ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir ki evlenmek isteyen gençlerin ailelerinin tanıştığı ve erkeğin ailesinin kızın ailesinden rıza aldığı merasimde ikram edilen başlıca içecektir. Kızın yaptığı kahvenin güzelliğinden ve ikram şeklinden müstakbel kayınvalide ilk intibaya sahip olur. Bir diğer gelenek iste müstakbel damada verilen kahveye tuz atılmasıdır. Tuz ile potansiyel gelin damada karşı olan duygularını ifade etmektedir. Kahveye aşırı derecede tuz atmak kızın çocuğa ilgisinin olmadığını ifade etmektedir, orta miktarda tuz oğlanın iyi olduğunu göstermektedir, asgari miktar ise oğlanın şanslarının büyük olduğu ve kızın evlenmek için hazır olduğunu belirtmektedir. Eğer genç adam kahvenin tuzlu olduğunu belli etmeden tamamını içerse bu demektir ki bu kızla evlenmeyi gerçekten istiyor ve karısının elinden her şeyi yiyip içmeye hazırdır!
Türk Kahvesi UNESCO Koruması Altında
Türk kahvesi gerek kendine has pişirim ve sunum şekliyle gerekse geleneklerimizde edindiği yer ile UNESCO’nun maddi olmayan Kültürel Miras listesinde yer almaktadır. Karar, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 2013’te düzenlenen UNESCO Hükümetlerarası Komitesi toplantısında alınmıştır.
Görüldüğü üzere öğünlere ismini veren, atasözlerinde kendine yer bulmuş; eşsiz pişirme ve sunum tarzıyla herkesçe sevilip dünyaya yayılmış bu enfes içecek bir geleneğin ve günlük hayatımıza yer etmiş kültürün parçasıdır.
Ein unverzichtbarer Genuss: der türkische Kaffee
Der türkische Kaffee ist kulturell betrachtet genauso wertvoll wie der Schwarztee und hat einen besonderen Stellenwert. In diesem Artikel möchten wir die Geschichte und die Verbreitung des Kaffees ansprechen. Dabei soll insbesondere bemerkenswertes über das heiße Getränk genannt werden. Also los, kochen Sie nun eine Tasse Kaffee und dann ran an diesen Artikel!
Ein aufgeschäumter Kaffee, ohne die Jahreszeit im Auge zu behalten ist doch etwas Besonderes. Er nimmt einen besonderen Platz in unserem Tag ein und ist ein Muss, um den Alltag zu bewältigen. Ein Sprichwort besagt: „Die Erinnerung an eine Tasse Mokka vergisst man 40 Jahre nicht:“. Gemeint ist, dass gemeinsames Kaffee schlürfen und die Unterhaltung währenddessen so tief sind, dass sie die 40 jährige Sehnsucht nach Plauderei befriedigt wird.
Das „türkische“ im türkischen Kaffee
Der Grund, warum der türkische Kaffee auch als „türkisch“ tituliert wird liegt nicht daran, dass der Kaffee dort vorzufinden ist, sondern eher daran, dass die Türken eine besondere Zubereitungsart besitzen. Der Kaffee betrat den türkischen Boden 1517 durch den damals in Yemen Ansässigen Gouverneur Özdemir Paşa. Anfangs erfolgte die Zubereitung durch das Kochen der Kaffeefrucht und wurde anschließend verzehrt. Später erst wurden die Kaffeebohnen geröstet, gemahlen und anschließend gekocht. Der genussvollste türkische Kaffee ist der, welcher frisch gemahlene Kaffeebohnen im kupfernen Stielkocher enthält und dieser am Kohleofen zubereitet wird. Der für ihn eigene Geschmack, aber auch der Kaffeeschaum, ebenso der Geruch, sowie die Servierung sind sehr speziell und entwickelte sich mit der Zeit zu einer Tradition. Weltweit stellt sie das einzige Kaffeegetränk dar, welches mit dem Bodensatz überreicht wird.
Der türkische Kaffee und sein Weg nach Europa
Der Kaffee war erstmalig im Istanbuler Tahtakale Bezirk zu genießen. Von dort aus begann die Ausbreitung in die ganze Stadt. Anschließend verbreitete sich das Kultgetränk im ganzen Land und war bereits sehr begehrt. Sogar im Palast fand der Kaffee seinen Platz. Dort wurde er mit Sorgfalt zubereitet und ausländischen Botschaftern, sowie besonderen Gästen spendiert.
Wortursprung
Das Wort Kaffee stammt aus dem arabischen und heißt dort „qahwah“. In der türkischen Kultur gab das Wort Kaffee dem Frühstück seinen Namen. Genauer betrachtet heißt Frühstück „Kaffeeboden“. Somit bedeutet Frühstück im türkischen: „Die Mahlzeit vor dem Kaffee“.
Einen guten Kaffee erkennenGut gekochten Kaffee erkennt man selbstverständlich zunächst am wunderbaren Geruch. Anschließend schaut man auf den Kaffeeschaum, der dem Kaffeerahm gleicht. Dieser Teil ist weich und hat eine samtweiche Konsistenz, was dafür sorgt, dass der Kaffee lange Zeit warm bleibt. Ebenfalls wichtig ist der Wassergehalt.
Wasser und Lokum
Neben dem Kaffee wird ein Glas Wasser und Lokum serviert. Eigentlich sollte ein Glas Wasser vor dem Verzehr und ein Glas danach getrunken werden. Durch das erste Glas Wasser wird nämlich die Reinigung des Rachens bezweckt, womit der Kaffee besser schmecken sollte. Anschließend oder parallel gegessener Lokum dient dazu, mit seinem süßen Geschmeck, dem scharfen Kaffee, gerade wenn er nicht gesüßt ist, entgegenzuwirken und ist ebenfalls ein guter Begleiter. Ein anderes Sprichwort besagt nämlich: „Lass uns süßes essen, lass uns süß reden!“. Nach dem Kaffeegenuss getrunkenes Wasser dient dazu, den im Rachen vorhandenen Kaffeesatz zu reinigen.
Überbringen des Heiratswunsches vom Bräutigamvater an den Brautvater
Der Kaffee ist sehr stark kulturell manifestiert. Ein junges Pärchen, dass die Heirat beabsichtigt, wird ebenfalls vom Kaffee begleitet. Dabei findet die Servierung des Kaffees beim Kennenlernen der beiden Elternteile statt, aber auch bei der Überbringen des Heiratswunsches vom Bräutigamvater an den Brautvater und hat einen zeremoniellen Stellenwert. Der von der Braut angefertigte Kaffee wird zunächst an die Mutter des Bräutigams serviert. Eine beliebte Tradition ist es, den Kaffee des potenziellen Bräutigams mit Salz anzufertigen und drückt zugleich die Gefühle der Braut aus. Ist der Kaffee enorm gesalzen, so ist das Interesse der Braut gegenüber dem potenziellen Bräutigams gering. Eine mittlere Portion Salz weist auf gute Chancen für den Bräutigam hin. Ebenso auch eine kleine Prise Salz. Sofern der potenzielle Bräutigam seinen Kaffee so trinkt, ohne der Umgebung anmerken zu lassen, dass Salz enthalten ist, spricht das dafür, dass er die Braut heiraten möchte. Symbolisch bedeutet dies, dass der zukünftige Ehemann seine Frau auch in schlechten Zeiten lieben wird und sogar Gift aus ihren Händen trinken würde.
Der türkische Kaffee unter dem Schutz der UNESCO
Sei es durch seine spezielle Zubereitung und Servierung, oder dem traditionellen Wert in der türkischen Kultur, der türkische Kaffee hat es in die Liste der kulturellen Errungenschaften von UNESCO geschafft. Die Entscheidung fiel 2013 in der Hauptstadt Bakü von Aserbaidschan im Rahmen des Zwischenstaatlichen Komiteetreffens der UNESCO.
Ein Getränk, der dem Frühstück seine Namen verleiht, seinen Platz in Sprichwörtern einnimmt, eine einzigartige Zubereitung und Servierung hat, geliebt und genossen wird von Allen, verbreitet über Kontinente, nimmt der türkische Kaffee einen besonderen Platz in unserem alltäglichen Leben ein und ist ein besonderer Teil unserer Kultur.
Türk kökenli siyasetçi Almanya'da bir ilki gerçekl
Terör örgütü yandaşları Almanya'da Türk derneği ve
Türk milletinin şanlı tarihinin dönüm noktası: 30
Berlin'de iki Türk kadına ırkçı saldırı
13 yaşındaki Türk piyanist birincilik ödülü kazand
Nuri Şahin Türk futboluna katkı sağlamayı hedefliy
11. Türk Alman Kültür Günleri için geri sayım başl
Almanya'da Türk kökenli parti liderine tehdit mekt
"Almanya Türk tiyatrosuna doyamadı"
İngiltere'de 2. Londra Türk Filmleri Haftası
ABD'deki uzay kampına iki Türk öğrenci konuk oldu
Türk Polis Teşkilatının kuruluşunun 174. yılı
Dünyaca ünlü Türk doktor Öz'den kalp sağlığı için
"Amacımız Türk tiyatrosunun varlığını Avrupa'da hi
Türk yatırımcıların Karadağ'a ilgisi artıyor
Türk sinemasının Güdük Necmisi: Halit Akçatepe
Pekmezin renk ve tat verdiği asırlık lezzet: Gires
Türk uyduları NASA'nın yarışmasında boy gösterecek
Behçet hastalarının kaderini değiştiren Türk hekim
Tarihe geçen Türk kadın sporcular
Türk menşeli uçaklar 2021'de semada olacak
Antarktika'daki Türk ekibinin yabancı misafirleri
Türk köftesini yurt dışına taşıyor
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier tehdit mektupları
Avrupalı kadınlara Türk çantası
Rusya'da Türk rüzgarı 'Troya' ile esecek
Türk futbolunun efsane ismi Suat Mamat
Hollanda'da Türk restoranı 'Yılın En İyi Restoranı
Türk balı 48 ülkede ağızları tatlandırdı
Türk basınında çığır açan isim: Mehmet Ali Birand
Almanya'da Türk avukata ikinci tehdit mektubu
Türk dizileri İran'da geleneksel Türk okçuluğuna i
Kemik boyunu uzatan icada Türk imzası
CERN'de Türk iş dünyasının 'topuk sesleri'
Almanya’da Türk avukatın tehdit edilmesiyle ilgili
Avusturya'da Türk iş yerine ırkçı saldırı
Türk takımları Avrupa sınavında
Almanya'da raylara düşen kişiyi kurtaran Türk genc
Türk balı en çok Almanya'ya satıldı
Türk takımları Avrupa sınavında
Resim Tarihine Damga Vuran Türk Ressamlar
Türk Banknotlarında Resimleri Olan Kişiler Kimdir?
Almanya'da hayat kurtaran Türk kahraman ilan edild
Almanya'da Türk kadına tramvayda saldırı
Almanlar Türk ekonomisine yoğunlaşıyor
Türk Telekom'da gol sesi çıkmadı
Türk lokumu İngilizlerin ağzını tatlandırıyor
Türk futboluna VAR etkisi
Türk okçuluğunun altın yılı
Türk çayı en çok Almanya'ya satıldı
Zırh ve odun ateşinden çıkan lezzet: Tepsi kebabı
Türk vatandaşlığına geçiş yönetmeliğinde değişikli
Türk hazır giyimin Almanya hedefi 10 milyar dolar
Belçika'da Türk asıllı esnaftan TL'ye destek
Almanya Hükümet Sözcüsü Seibert: Türk ekonomisinin
Türk turizmi Alman pazarında yeniden yükseliyor
Türk öğrencilere ayrımcılık araştırmayla ortaya ko
Almanya'da Türk iş yerine silahlı saldırı
Avusturya’da kapatılan Türk camisi yeniden ibadete
'Buz ülkesi' Türk termallerine ilham olacak
İlber Ortaylı'dan Türk futbolcuları hedef alan Alm
'5. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali' başladı
3. Berlin Türk Tiyatro Festivali başlıyor
Türk milletinin varoluş destanı: Çanakkale
TÜRK SİNEMASININ UNUTULMAZ FİLMLERİ
Almanya'da öldürülen Türk genci için anıt
Kanada'daki Türk bilim insanının başarısı
Erdoğan'dan Almanya'daki Türk vatandaşı Ünsal'a te
Almanya'da başhekimden Türk hastaya ayrımcılık idd
Yurt dışında yaşayan Türk gençlerin kampı devam ed
Karlsruhe Türk Müziği Korosu Şahane bir Konsere İm
Köln'de başarılı Türk öğrenciler ödüllendirildi
Münih Güvenlik Konferansı Müdürü Ischinger: Türkiy
Esslingen kentinde evlerinde ölü bulunan 4 kişilik
82 ülkenin endüstriyel mutfaklarında Türk imzası
Esslingen'de 4 kişilik Türk aile evlerinde ölü bul
Özbekistan'dan Türk vatandaşlarına vize muafiyeti
Türk bilim insanı 'yapay zeka'da dünyaya örnek old
Roma'da klasik Türk müziği konseri yapıldı
Türk balı 45 ülkede ağızları tatlandırdı
Alman Bakan, mevkidaşı Çavuşoğlu'na Türk çayı ikra
Türk malı el aletleri dünyada marka oldu
Yabancı gelinler en iyi Türk kahvesini yapmak için
Türk halkı yılbaşını evde kutluyor
'Türkiye Türk dünyasının direğidir'
Almanya'da ödül verilen Türk doktor ülkesine hizme
Düsseldorf havalimanında Türk yolculara köpekli ar
Çin'de Türk restoranına büyük ödül
Türk dönerci Almanya'da kahraman ilan edildi
Almanya'da Türk derneğine ödül
İsviçre'deki Türk STK'ları bir araya geldi
Sharapova Türk tenisine katkı sağlayacak
Türk futbolunda altyapı sorununa Almanya örneği
Hollanda'da Türk klasik müziği konseri
Almanya’da öldürülen Türk genci için anıt dikildi
Türk takımları Avrupa sınavında
Türk nakliyecilerinin Avrupa "zaferi"
Türk çayını 93 ülke tercih etti
Türk Ateş Keman Orkestrası 10 Keman Sanatçısı Arıy
Almanya'da Türk Çocuklarının Okul Başarısı Yükseli