21 Ara 2024
BT Content Showcase - модуль joomla Книги

Osmanlı Devleti’nin İlk Yılları ve Anadolu’da Yayılma Çabaları

TARİH
Typography

Mart sayımızda Osmanlı Devleti’nin nasıl kurulduğunu anlatmıştık. Bu yazımızda da kronolojik sırayı takip ederek, 1299 yılından itibaren Osmanlı Devleti’nde yaşanan gelişmelerden bahsedeceğiz.

Osman Bey bağımsızlığını ilan ettikten sonra Marmara Bölgesi’ndeki fetihlere yöneldi. 1300 yılında Yundhisar ve Yenişehir’i alarak beyliğin merkezini Karacahisar’dan Yenişehir’e taşıdı. Ardından Osmanlı Devleti’nin ilerlemesini durdurmak için birleşen Bizans valileriyle savaştı. Osman Bey; Bursa, Orhaneli, Kestel ve Kite tekfurlarının katıldığı ve merkezî Bizans’ın da desteklediği bir orduyu 1302 yılında Koyunhisar’da yenilgiye uğrattı. Koyunhisar Savaşı ilk Osmanlı-Bizans savaşı olarak tarihe geçti. Kazandığı galibiyetin ardından Osman Bey, Bursa, İznik, İzmit gibi Bizans’ın Anadolu topraklarındaki şehirlerini fethetme politikası izledi.

Osman Bey, 1308 yılında İznik yolu üzerindeki Karahisar’ı aldı. 1315 yılından itibaren Bursa üzerindeki baskısını arttıran Osman Bey bir süre sonra rahatsızlanınca devlet işlerini oğlu Orhan Bey’e bıraktı. Orhan Bey, babasının başlattığı kuşatmayı devam ettirerek 1326 yılında Bursa’yı fethetti ve bu şehri Osmanlı başkenti yaptı. Aynı günlerde Osman Bey’in ölümü üzerine devletin başına Orhan Bey geçti. Orhan Bey Dönemi’nin ilk yıllarında Osmanlılar Kocaeli Yarımadası’nın büyük bölümünü topraklarına katarak kuzeyde İstanbul Boğazı ve Karadeniz kıyılarına ulaştılar. Diğer yandan da İznik’i kuşatma altına aldılar. Bu gelişmeler üzerine Bizans İmparatoru III. Andronikos kaybettiği yerleri geri almak amacıyla Anadolu’ya geçti. Bunun üzerine İznik Kuşatması’na ara veren Orhan Bey, Bizans ordusunu Palekanon (Maltepe) denilen yerde karşıladı. 1329 yılında burada yapılan savaş Osmanlı ordusunun zaferiyle sonuçlandı. Maltepe Savaşı’nın ardından Bizans’ın Anadolu’daki etkisi azaldı. Maltepe Zaferi’nin ardından Orhan Bey İznik’i yeniden kuşattı. Bir süre sonra dışarıdan yardım alma ümidini de yitirmiş olan İznik halkı, 1331 yılında şehri teslim etmek zorunda kaldı. Orhan Bey 1333’te Gemlik’i, 1337’de de İzmit’i alarak Bizans’ın Anadolu’daki varlığına büyük ölçüde son verdi. Orhan Bey’in İzmit’i fethettiği 1337 yılında Avrupa’da İngiltere ve Fransa arasında 1453’e kadar sürecek olan Yüzyıl Savaşları başladı.

Osmanlılar Bursa ve çevresindeki şehirleri aldıktan sonra Balıkesir ve Çanakkale yörelerini elinde tutan Karesioğulları Beyliği ile komşu olmuşlardı. Ege ve Marmara’ya kıyısı olan ve denizlerde gaza faaliyetinde bulunan bu beylik Karesi Bey’in ölümünden sonra başlayan taht kavgaları nedeniyle karışıklık içindeydi. Orhan Bey bu durumdan yararlanarak 1345 yılında Karesioğulları Beyliği topraklarını ülkesine kattı. Ayrıca Karesi güçü donanması ile birlikte önde gelen Karesi komutanlarını da hizmetine aldı. Böylece Osmanlı kuvvetlerinin Çanakkale Boğazı üzerinden Rumeli’ye geçmelerini kolaylaştı. Osmanlı Devleti, Karesioğulları Beyliği’ni kendisine katmakla Anadolu Türk siyasi birliğini sağlama yolunda ilk önemli adımını atmış oldu.

BİR AZİM VE BAŞARI HİKAYESİ: HAYRİ GÜNEŞ VE MÜYESE

Türkiye, yenilenebilir enerjide Avrupa'nın ilk 5 ü

Terör örgütü yandaşları Almanya'da Türk derneği ve

'Şehir hayatı ve gurbet bizi çok yordu'

İlk kez uygulanan sistem yurt dışında yaşayan Türk